Längst ut mot havet
Hittar du din märg

Ett modernt hotell på Västkusten, på urgamla klipphällar

Sommar, sol, varma klippor, segling och bad. Visst, så är det under några veckor på sommaren. Men under större delen av året handlar det mer om mörkret, regnvåta klippor, saltstänk i håret, vinden som piskar upp havet till vilda vågor som sen slår mot klipphällarna. Havet blir till ett yrande skum och skepp går i kvav på några minuter.
Tänk dig att du står där längst ut på klipporna. Förundras över det ständigt skiftande havet som aldrig står stilla. Du känner hur vinden sliter tag i dig och du börjar frysa. Vandra sakta på urgamla stigar och klipphällar och känn hur kraften som finns här på Marstrand omsluter dig. Eller tänk dig en stilla vårdag. Solen värmer frusna klippor och snö och isen börjar smälta. Vatten som rinner ner för miljongamla klippor. Klippor formade av vatten och vind. Jättegrytor från istiden. Hitta en skyddad skreva och sitt ner och njut en stund av stillheten och tystheten. Kanske hörs en havstrut någonstans i bakgrunden. En fiskebåt som puttrar ut. Detta är också Marstrand.

Man kan undra om stenåldersmännen fick samma känslor? Utgrävningar har visat att det på Koön fanns boplatser redan under den yngre stenåldern. Troligen var befolkningen då här för speciella ändamål såsom jakt och fiske. Kanske visste de redan då att vattnen var fulla av fisk?

Vad tänker fritidsfiskaren när han är ute och fiskar makrill, eller lägger sina garn för att fiska krabba? Tänker han på att just fisken och främst sillen blev viktig? Att det antagligen är därför Marstrands sigill från 1330 har tre sillar placerade i trekant runt en stjärna. Var gång sillen gick till ökade befolkningen och Marstrand blomstrade.

HOTELLET

Åk över till Marstrand. Promenera omkring utan något mål. Fundera på hur livet sett ut här genom åren. Från de festliga sommarveckorna när ön fylls av seglare, sommargäster och stekare till hur det var förr. Bortom elektricitet och motorer. Västerhavet är en krävande granne som ständigt växlar temperament. Havets villkor och vindens besked bestämmer över allting här. När det gör ont i kinderna är det dags att komma tillbaka till hotellet. Här möter du den andra sidan av Marstrand. Ta det lugnt och njut. Snart händer något annat.

Marstrands Havshotell är tillgängligt för alla. Av våra 98 rum har vi 9 handikappanpassade rum (varav 6 är byggda med en anslutande dörr för den som vill boka sammanhängande rum), 40 av våra rum är anpassade för allergiker och vi har även rum för dig som har hund. Alla våra rum, ja hela hotellet faktiskt, är rökfritt. Eget badrum och städning varje dag så klart och med en reception som är bemannad 24 timmar om dygnet finns vi alltid till hands.

VI BRYR OSS

Vi är ett svanenmärkt hotell och det är vi stolta över. Vi ligger precis vid havets kant och att ta vårt ansvar för miljön är viktig för oss. Därför har vi varit ett svanenmärkt hotell sen vi öppnade och fortsätter att utvecklas och sträva efter att bli ännu mer miljötänkande.