VÅRT ARBETE FÖR MILJÖN

Att bo på hotell ska ta så lite som möjligt på naturens resurser. Att ta flyget utomlands för att njuta går inte längre att försvara. Men att ses för en konferens, möte eller för att umgås görs ändå av en anledning och ska vara minnesvärt. Höga krav ställs på anläggning, mat och dryck samt att det ska vara ett inspirerande möte på en minnesvärd plats.

 

Rädda Haven
När en gäst bor hos oss mer än en natt städar vi inte per automatik gästens rum under dennes vistelse utan vi väljer att skänka 10 kr per rum vi inte städar till Världsnaturfondens arbete Rädda Haven. Läs mer här. Önskar gästen att få sitt rum städat gör vi naturligtvis detta.

Vi är certifierade av Svanen. Läs mer här.

LED-belysning i hela hotellet
Vi har konverterat hela hotellet till LED-belysning

Klimatstyrda hotellrum
Alla våra hotellrum har individuellt reglerbar ventilation, kyla och värme.
Detta system styrs automatiskt så att det bara är igång när rummet är incheckat, när gästen checkar ut går systemet ner i sparläge för att spara på energin, därför kan det ibland ta ett tag innan rummet når önskad temperatur riktigt varma dagar.

Närvarostyrd ventilation i offentliga lokaler
Hela vår restaurang, sportklubb, konferensrum och övriga offentliga ytor har ett närvarostyrt klimatsystem, när ingen vistas i lokalen går systemet ner i sparläge. Samma system styr också ventilationen så att den går ner i sparläge när vi öppnar dörrar och fönster eftersom man ändå inte kan kyla ner all luft utanför huset

Miljösystem i vårt spa
En spa-anläggning förbrukar mycket energi framförallt för uppvärmning, för att minska vår klimatpåverkan har vi satsat på ett avancerat styrsystem som återvinner värmen i det cirkulerande varmvattnet i våra pooler, värmen samlas i ackumulatortankar som sedan används till husets uppvärmning.

Vattenbesparing
Toaletter och kranar i alla våra utrymmen är anpassade för att förbruka minimalt med vatten.

Källsortering
Vi källsorterar i hela vårt hotell. Papperskorgarna som töms på hotell- och konferensrum sorteras och indelas hård-/mjukplast, papper, kartong, tidningar, metall och glas.

Rengöringsmedel, tvättmedel och diskmedel
Följer kraven för Svanen-certifiering.

Reducering av plast
Vi använder ingen plats i vår restaurang ut mot gäst. Till exempel använder vi sugrör av bambu, vatten serveras i glasflaskor med gummikork, snack servers i glasburkar.

Matsvinn
Vi uppmuntrar gästen att hellre hämta mat två gånger än att vi får slänga mat som inte äts upp. Som ett led i detta har vi mindre tallrikar på våra bufféer. Vi arbetar även med appen Karma. Vi har kaffemaskinger som brygger varje kopp vilket minskar svinn och ger en bättre arbetsmiljö för vår personal som inte behöver lyfta tunga kaffekärl.

Ekologisk, lokalproducerat, CE och Fairtrade
Vi använder ekologisk mjölk, grädde och smör och vårt kaffe är både ekologist och Fairtrademärk. Så långt det går använder vi CE-märkt fisk och absolut ingen rödlistat fisk finns på våra menyer. Dessutom hittar du både ekologiskt vin och öl på dryckesmenyn. Vi jobbar kontinuerligt med att använda svenska lokalproducerade råvaror. Till exempel är en av våra leverantörer Lillegården i Varberg. Vi bakar vårt eget bröd som därmed inte innehåller varken konserveringsmedel eller E-nummer.

Förpackningar och transport
Förpackningar tar plats och skall hanteras när de är tomma. Vi har digitala juicedispensrar vilket minskar antalet för packningar. Vi har utökat vårt sortiment med fatöl som ett led i att minska mängden glasflaskor. Vi beställer i större mängder för att minsta antalet leveranser och på så sätt skona miljön. När en gäst önskar att beställa take away är förpackningarna gjorda av miljövänligt papper.

Maria Åkerberg
I vårt spa arbetar vi med produkter från Maria Åkerberg.
Deras produkter är enbart naturliga och ekologiska och förpackningarna är gjorda av miljövänligt material.

Gästservice
Det är full möjligt för våra gäster att ta sig till oss med kollektivtrafik. Bussen stannar 2 minuters gångavstånd från vår entré.
Önskar gästen äta en vegetarisk meny erbjuder vi även detta.